پژوهه رسا

«وأُفَوِّضُ أَمْری إِلَی اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصیرٌ بِالْعِبادِ»

پژوهه رسا

«وأُفَوِّضُ أَمْری إِلَی اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصیرٌ بِالْعِبادِ»

این وبلاگ، فرصتی برای دسته‌بندی و بیان مطالب متعلمی است که از نظرات دوستان و اساتیدش بهره می‌برد.

نویسنده: عباسی مجتبی

10:04 - 1400/10/11

-محبت واقعی و خالصانه‌ای که با همراهی حقیقت، اطاعت از شریعت و در نظرگرفتن مصلحت جامعه همراه باشد، خوشایند همه افراد و توده‌های جامعه نیست و حتی در مواردی احیانا در مذاق‌ها و مزاج‌های مختلف، دافعه دارد. علامه مجاهد آیت الله مصباح یزدی نیز یکی از علمای ربانی معاصر و نظریه‌پرداز در فلسفه اخلاق، علم‌النفس، هستی شناسی، معرفت شناسی، دین‌شناسی و فلسفه الاجتماع بود که به تاسی از مولایش امیرالمؤمنین علی علیه السلام و همچون امامین انقلاب در جامعه اسلامی، جاذبه و دافعه ایجاد کرد.

انقلاب اسلامینقد و تحلیل

جاذبه و دافعه علامه مصباح یزدی

بر اساس آیات قرآن کریم، نقش علمای ربانی در جامعه، نقش کلان، راهبردی، راهبری و در تراز هدایتگری جوامع است و علاوه بر اندیشه‌ها و خاطره‌ها، بر دل‌ها و روح‌ها، نور، نشاط و عشق می‌بخشند؛ بدین جهت همچون اولیاء الهی در جوامع مختلف جاذبه و دافعه ایجاد کرده و با عنصر محبت به معنای تبیین حقایق هستی، بر انسان‌ها به شکل مثبت و منفی تاثیرگذار هستند.

اصل محبت که زیربنا و بنمایه مکتب تشیع است باید با محوریت حقیقت، اطاعت از شریعت و در نظرگرفتن مصلحت جامعه و بشریت توامان باشد. از این‌رو گاهی اصرار به مبانی اصیل با محوریت شریعت، خوشایند همه افراد و توده‌های جامعه نیست و حتی در مواردی احیانا در مذاق‌ها و مزاج‌ها دچار دافعه و گرفتن گارد در مقابل آن می گردد؛ بنابراین نه تنها جاذبه، علاقه و محبت همگان را نمی‌تواند جلب کند؛ بلکه در برخی موارد به دافعه نیز ختم می‌شود.

بر همین اساس، شهید مطهری در اثری با عنوان «جاذبه و دافعه علی علیه السلام» بالاترین سطح جاذبه و دافعه را مربوط به شخصیت امیرالمؤمنین علیه السلام دانسته و به تفصیل بیان کرده است که جاذبه ایشان چه افرادی و از چه طرازی را جذب می‌کرد و دافعه ایشان چه سنخ افرادی را طرد می‌کرد.

بنابراین از آنجا که انسان‌های معتقد و علمای راستین، در راه عقیده و مسلک خود ثابت قدم بوده و عشق و محبت آنها به جامعه فراتر از غریزه و براساس حقایق و ماوراء هستی است، محبتشان به مردم همچون اولیاء الهی، خالصانه، واقعی و در راستای محبت الهی است.

علامه مجاهد آیت الله مصباح یزدی نیز یکی از علمای ربانی معاصر و نظریه‌پرداز در فلسفه اخلاق، علم‌النفس، هستی شناسی، معرفت شناسی، دین‌شناسی و فلسفه الاجتماع بود که به تاسی از مولایش امیرالمؤمنین علی علیه السلام و همچون امامین انقلاب در جامعه اسلامی، جاذبه و دافعه ایجاد کرد.

دانشمند متفکر، حکیم برجسته و استاد اخلاقی که همچون استاد گرامی‌اش آیت الله بهجت، مصداق الگوی شایسته عالمان دوران امامین انقلاب است و در زمان فتنه‌ها با دفع علمی جبهه باطل و با مجاهدت و روشنگری در مقابل جریان‌ تحریف و در کنار رهبری ایستاد و هرگز از مواضع انقلابی، تربیت دینی و سلوک اخلاقی خود کوتاه نیامد و همین امر موجب تخریب ها و گاها بی احترامی به شخصیت آیت الله مصباح گردید. لذا سال‌ها قبل از رحلتش از سوی جریان‌ رسانه‌ای غربگرا و سکولار حوزوی و دانشگاهی، مورد هجمه و تخریب قرار گرفت؛ چنان که هنوز هم جریان‌های التقاطی و خط تحریف و تکفیر با دیکتاتوری در عرصه رسانه تلاش می‌کنند درباره مشی علمی، سیاسی و اجتماعی ایشان به جهت تاثیرگذاری، دافعه ایجاد کنند.

رهبر معظم انقلاب در همین راستا به روایتی از امام صادق علیه السلام اشاره کرده‌‌اند: «هل الدّین الّا الحبّ و البغض»(۱) دین، عبارت از محبت و کینه است، از یک طرف، محبت به خوبان و خوبی‌ها و مظلومان و انسان‌هایی که مورد جفای شیطان‌ها قرار گرفته‌اند و از طرف دیگر بغض و کینه نسبت به شیطان‌ها و موجودات پلید و پلیدی‌ها و کسانی که برای آنها، انسان و انسانیت و خدا، حرف مفت است؛ این هم جزو دین است، تولّی و تبرّی، جزو فروع دین و به قول بعضی از علما، جزو اصول دین است.(۲)

پی‌نوشت:

۱. الکافی ،ثقة الاسلام کلینی ج ۲ ص ۱۲۵

۲. سایت دفتر رهبر معظم انقلاب؛ ۱۳۶۸/۶/۸

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی