نویسنده: عباسی مجتبی
10:13 - 1400/11/19
-بیانیه گام دوم انقلاب، خوانشی روزآمد از مولفههای اصیل و بنیادین انقلاب و از سوی دیگر بیانگر عمدهترین چالشهای فراروی نظام جمهوری اسلامی است.
انقلاب اسلامی از جهت اینکه انقلاب دینی و جهانی است، مقتضیات زمانی و مکانی نمیتواند بر عدالتخواهی، آزادیخواهی، معنویتخواهی، اخلاقگرایی، سعادتمندی و ظلمستیزی آن غبار فراموشی بنشاند.
در این راستا، بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی که در ۲۲ بهمن ۱۳۹۷ و به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب از سوی رهبری صادر شد، خوانشی روزآمد از مولفههای اصیل و بنیادین انقلاب و از سوی دیگر بیانگر عمدهترین چالشهای فراروی نظام جمهوری اسلامی در گام دوم انقلاب است.
رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم انقلاب، پنج اقدام مهم اساسی در مقابله با این چالشها بیان داشتهاند که عبارتند از:
نخست، شناساندن دقیق انقلاب اسلامی در مقابل چالش«تحریف و قلب حقیقت»؛ بیشک، شناخت انقلاب اسلامی با تمام هویت و مؤلفههای اصیلش در چهل سال نخست زمینهساز ورود به پساچهل سالگی انقلاب است، که اگر این مهم به درستی محقق نشود، انقلاب با چالش تحریف و وارونگی حقیقت مواجه خواهد شد؛ استاد شهید مرتضی مطهری در بیان این تهدید چنین گفتهاند: «ما تا انقلاب خودمان را دقیق نشناسیم، تا تمام ابعاد این انقلاب را نشناسیم، نمیتوانیم آن را در آینده، حفظ و نگهداری، رهبری و هدایت کنیم. اگر نشناسیم، یک وقت میبینیم دانسته یا ندانسته تحریفش کردهایم. مگر انقلاب صدر اسلام را بنی امیه با یک تردستی تحریف نکردند؟ یک انقلاب صد درصد اسلامی که چیزی در آن وجود نداشت؛ ریشههای قومی، نژادی و خونی بود؛ یک وقت دیدیم که آن را به یک انقلاب قومی و نژادی و خونی تبدیل کردند و گفتند این انقلاب عرب بود علیه غیر عرب؛ برای سیادت عرب بر غیرعرب بود، این یعنی یک تحریف»(مطهری، مجموعه آثار، ۲۴، ص۲۰۷)
رهبر معظم انقلاب نیز در بیانیه گام دوم تصریح میکنند که اگر از شناساندن صحیح انقلاب به افراد جامعه غفلت شود، دروغها به جای حقیقت خواهند نشست و آینده مورد تهدیدهای ناشناخته قرار خواهد گرفت و حقیقت را از دشمن و پیاده نظامش نمیتوان شنید.
رهبری در مقابله با چالش دوم که «گسست نسلی» است، انتقال دقیق اصول و ارزشهای انقلاب به نسل آینده را چارهساز دانستهاند.
از روزهای آغازین انقلاب تا کنون، بخش اعظم تلاشهای بیوقفه دشمنان در راستای کاهش محبوبیت انقلاب در اذهان مردم ایران بوده است تا انقلاب اسلامی رکن مهم مردمی بودن را از دست بدهد و از جایی که اقدامات تخریبی از جهات مختلف مانند طراحی سوالات و شبهات پیرامون پیشرفتها و دستاوردهای انقلاب بر نسل آینده تأثیرگذاری بیشتری دارد، انقلاب اسلامی را با چالش سومی به نام «مقبولیت مردمی» تهدید میکند که رهبر معظم انقلاب برای رویارویی با این تهدید، به محور قرار دادن جوانان در گام دوم انقلاب تأکید میفرمایند.
چهارمین چالش انقلاب «یأس و انفعال» است که از سوی رهبری، امید و نگاه خوشبینانه به ظرفیتهای داخلی در مقابله با آن مطرح شده است.
چالش پنجم، تهدید «ناکارآمدی» است که مدیریت جهادی به عنوان راهبرد موثر و کارآمد در مواجهه با آن از سوی رهبر معظم انقلاب مورد تاکید قرار گرفته است.