نویسنده: عباسی مجتبی
14:20 - 1400/07/21
اظهارنظر تامل برانگیز مقتدی صدر بعد از پیروزی در انتخابات عراق درباره سلاح مقاومت(حشدالشعبی)، واکنشهای متفاوتی در رسانههای داخلی و خارجی این کشور داشته و به گفته بسیاری از تحلیلگران این گونه موضعگیریها باب میل بیگانگان و مورد توجه محور آمریکایی و صهیونیستی است و نتیجۀ خلع صلاح نیروهای مقاومت قدرت یافتن اسرائیل در منطقه است.
انتخابات پارلمانی عراق برگزار شد و تاکنون برخلاف پیشبینیها، جریان صدر تعداد قابل توجهی از کرسیها را کسب کرده و به راحتی میتواند (کتله اکبر) یا همان ائتلاف اکثریت را تشکیل دهد. در حال حاضر مساله اصلی این است که آیا در وضعیت کنونی که مسئولیت عملکرد دولت آتی مستقیما با مقتدی صدر خواهد بود، وی عملکرد مطلوب و معقولی در صحنه سیاست و اجتماع کشور عراق و اوضاع منطقه خواهد داشت؟
هرچند هنوز قضاوت کردن درباره عملکرد مقتدی صدر زود است و با گذشت زمان این حقیقت مشخص خواهد شد که امیدواریم وی از سیاست به نعل و میخ سیاسیون ایران از جمله تجربه جریان اصلاح طلب در ادوار گذشته درس بگیرد و با سرنوشت سیاسی منطقه و معیشت مردم عراق بازی نکند، چنان که عملکرد جریان اصلاح طلب و خسارت اوپوزیسیون بازی سردمداران غربزده آن در طول سالهای مسئولیت تا سالها برای ملت ایران قابل مشاهده و لمس است.
گذشته از علل پیروزی مقتدی از موج سواری بر افکار عمومی عراق از جمله نقش اپوزیسیونی، اصلاح طلبی و انتقادی وی تا محبوبیت خاندان صدر یا تاثیر نخست وزیری مصطفی الکاظمی و صحت و سُقم انتخابات را باید در نظر گرفت. اما نکته حائز اهمیت در حال حاضر این است که با توجه به شخصیت مردد و تذبذب سیاسی جریان صدر در قضایای مختلف، تجربه نشان داده، این جریان مشابه جریان اصلاح طلب در ایران گاهی در پازل بیگانگان عمل میکند، همان گونه که مقتدی در نخستین اظهار نظر بعد از پیروزی در انتخابات در یک شروع طوفانی گفت: «موعد انحصار سلاح نزد دولت فرا رسیده، هیچ گروهی نباید خارج از چارچوب دولت، سلاح در اختیار داشته باشد؛ حتی اگر خود را بخشی از مقاومت بداند» که به نظر میرسد این گونه موضعگیریها باب میل بیگانگان از جمله محور آمریکایی و صهیونیستی است و اوضاع را برای حشدالشعبی و برای ایران اسلامی دشوارتر خواهد کرد.
روشن است که با توجه به کارآیی سلاح مقاومت در شکست داعش و سرعت بخشیدن به روند خروج آمریکا از منطقه، یکی از مسائل بغرنج از نگاه اشغالگران منطقهای و فرامنطقهای موضوع سلاح مقاومت است، در حالی که حمایت آمریکا از گروههای مسلح گاهی به اسم «گارد اقلیم اهل سنت» و گاه با نام «دفاع از اقلیم کردستان عراق» یا «دفاع از شرق فرات (در سوریه)» برای اغراض سیاسی خاص و پیشبرد سیاستهایش در منطقه بر کسی پوشیده نیست. آمریکا و اسرائیل عامل اصلی شکلگیری گروههای تروریستی در عراق و عموم منطقه هستند، چنان که «دونالد ترامپ» رییس جمهوری سابق آمریکا به صراحت اعتراف کرد که گروه تروریستی داعش ساخته دست دولت آمریکا است.
بنابراین موضعگیری مقتدی صدر درباره سلاح مقاومت عراق برخلاف فتوای تاریخی آیت الله سید علی سیستانی، مرجع دینی در عراق مبنی بر شکلگیری حشدالشعبی جهت مقابله با بیگانگان، داعش و گروههای وطن فروش و تکفیری است؛ چنان که حضرت آیت اللهالعظمی خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی، سالها قبل این مساله را به سعد حریری، سیاستمدار لبنانی گوشزد کرده و در قالب رمان معروف (گوژ پشت نتردام) اهمیت سلاح مقاومت در لبنان و خسارت و پیامد بر زمین گذاشتن آن را یادآور شده بودند.