نویسنده: عباسی مجتبی
13:54 - 1400/06/10
-«دوران پساآمریکا» اصطلاحی است که در دهه اخیر به ادبیات سیاسی جهان افزوده شده است، به اعتراف نظریه پردازان آمریکایی و نخبگان سیاسی دنیا، آمریکای فرتوت، ملتهب و در معرض انفجار امروز همان لیبرال دموکراسی است که بنا بود آخرین ورژن و نسخه حیات بخش بشریت برای پایان تاریخ باشد.
درست بعد از ترور شهید حاج قاسم سلیمانی تکانههای خروج ایالات متحده از منطقه و افول قدرت این رژیم آغاز شد و آمریکایی که تا چندسال پیش از نظر دنیا یک ابرقدرت شمرده میشد، با انتقام ایران، هیمنه و اعتبارش فرو ریخت.
درست بعد از ترور شهید حاج قاسم سلیمانی تکانههای خروج ایالات متحده از منطقه و افول قدرت این رژیم آغاز شد و آمریکایی که تا چندسال پیش از نظر دنیا یک ابرقدرت شمرده میشد، با انتقام ایران، هیمنه و اعتبارش فرو ریخت.
«دوران پساآمریکا» اصطلاحی است که در دهه اخیر به ادبیات سیاسی جهان افزوده شده و مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است؛ آمریکای امروز نه یک ابرقدرت هژمون، بلکه حتی از کسب عنوان «ابرقدرتی» برای خود نیز عاجز است.
به اعتراف بسیاری از نظریه پردازان آمریکایی و نخبگان سیاسی دنیا، آمریکای فرتوت، ملتهب و در معرض انفجار امروز همان لیبرال دموکراسی است که بنا بود آخرین ورژن و نسخه حیات بخش بشریت برای پایان تاریخ باشد.
در میان نظریه پردازان مشهور آمریکایی در موضوع افول قدرت آمریکا اجماع وجود دارد، اقلیتی معتقدند میتوان روند افول را کندتر کرد، اما «فرانسیس فوکویاما» نظریه پرداز برجسته آمریکایی و نویسنده کتاب معروف «پایان تاریخ و آخرین انسان»، در مقاله ای تحت عنوان «پوسیده از درون؟» در وبگاه نشریه «فارین افرز»، دلایل اصلاح ناپذیر بودن سیاسی آمریکا را تبیین کرده و معتقد است، آمدن دولتها تاثیری بر افول آمریکا ندارد، چون عوامل انحطاط و بسترهای بحران بی هیچ تغییری پابرجا بوده و به تعبیری این خانه از پای بست ویران است...(۱)
در حال حاضر یکی از نگرانیهای امروز جامعه آمریکا بحث فروپاشی و مسئله آنومی موردنظر «امیل دورکیم» جامعه شناس فرانسوی است، آنومی به معنای فروپاشی هنجارهای اجتماعی، ناامیدی و تغییری است که لاجرم اتفاق خواهد افتاد و سیاستمداران آمریکا با اعتقاد به حتمی بودن فروپاشی و بدیهی بودن تغییر، تلاش میکنند غرق شدن این کشتی درهم شکسته را به تاخیر بیندازند.
دوستان و همپیمانان ایالات متحده به ویژه در منطقه غرب آسیا نیز افول و ذلت ایالات متحده را درک کردهاند، هرچند افول یک امپراطوری آنی و ناگهانی نیست، اما نشانهها و سیر تزلزل و ضعف آنچنان واضح و آشکار است که سردمداران اسرائیل را ترس فراگرفته و این رژیم به دنبال هم پیمانان جدید و به دنبال ائتلاف با حکام مرتجع منطقه است تا از این طریق امنیت خود را در منطقه تامین کند، در حالی که این پیوند به سقوط دومینوار آنها خواهد انجامید.
امروز براساس شواهد و واقعیتهای موجود، علائم سالخوردگی در تمدن آمریکا قابل مشاهده است؛ این رژیم گرفتار بحرانهای مبنایی و مشکلات پیچده است و به سمت زوال عقل حرکت میکند، از علم علیه انسانیت، سلاح ساخته و خشونت، کشتار، شکاکیت و خودخواهی در جهان به راه انداخته است که این به معنای آغازِ پایان یک تمدن است.
پینوشت:
1. «پوسیده از درون؟ / Rotten to the Core» وبگاه نشریه «فارن افرز»