نویسنده: عباسی مجتبی
14:14 - 1400/05/31
با توجه به خسارت فرهنگی و اقتصادی وزارت ارتباطات و فناوری در دولت سابق، این وزارتخانه مورد انتقاد رهبری بوده که امید است در دوره جدید با رویکرد تحولی به نفع مردم و در راستای منافع ملی گام بردارد.
«عیسیزارعپور» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با ارائه برنامه پیشنهادی خود برای تصدی این وزارتخانه توانست رای اعتماد مجلس را جلب کند و این مسئولیت را برعهده بگیرد. یکی از وزارتخانههایی که در دولت سابق به دلیل عمل نکردن به وظایفش مورد انتقاد صریح رهبر معظم انقلاب قرار گرفت، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بود که خسارت فرهنگی ناشی از ولنگاری فضای مجازی با خسارت اقتصادی به دلیل وابستگی در این عرصه عجین شده بود.
امروزه کمتر صنعتی در جهان وجود دارد که اساسا به حوزه ICT وابسته نباشد و در کشور ما تنها صنعتی که قابلیت دارد جایگزین صنعت نفت شود، صنعت فنآوری اطلاعات و ارتباطات است.
از جمله دلایل خسارتها در این عرصه ناشی از ترک فعل دولت قبل، نبود قوانین جامع، راهبردی و به روز در زمینه ارتباطات و فناوری اطلاعات، ضعف در نظارت و کنترل و ناتوانی در ایجاد رقابت، عقب افتادن از برنامه تعیین شده و اسناد بالادستی مبنی بر فراهم شدن و افزایش زیرساختها، عدم حفاظت از گنج داده ها، ارزبری این صنعت بجای ارزآوری و درز اطلاعات کشور به دلیل دسترسی های بی ضابطه به پلتفرمهای خارجی و بیگانه بدون هیچ گونه پاسخگویی و نمایندگی، خصوصی سازی ناموفق، عدم استفاده مناسب از ظرفیت اصل ۴۴ قانون اساسی، فاصله غیرمنطقی نقاط محروم با مناطق شهری در دسترسی به شبکههای ICT، افزایش شدید واردات کالاهای مصرفی و به طور کلی وابستگی دولت در این صنعت است.
به عبارت دیگر با وجود بالاترین تقاضای اشتغال و ظرفیتهایی که در صنعت ICT وجود دارد، شرایط این صنعت در بخش مدیریتی و تولید ثروت در قیاس با چین، روسیه و کشورهای پیشرو در این عرصه به هیچ وجه رضایت بخش نیست، در صورتی که در دوره قبل به جای فعال کردن پایههای این صنعت و کمک به اشتغال بر حوزه دسترسی و رفع موانع سرویسهای ارتباطی خارجی تاکید شد، چنان که وزیر سابق در اولتیماتوم یک هفتهای با جریمه تاخیر روزانه ۵۰ میلیارد تومان توانست در زمانی کوتاه، پلتفرم آمریکایی کلاب هاوس را در کشور راه اندازی کند.
تجربه وزارت ارتباطات و فناوری در دولت غربگرایان علاوه بر خسارتهای جبران ناپذیر فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی، درس عبرتی برای مسئولان امروز کشور است، مبنی بر این که وزیر جدید با رویکرد جدید بتواند به نفع مردم و منافع ملی کشور تغییر و تحول بنیادین در این وزارتخانه ایجاد کند.
ضمن این که در برنامه پیشنهادی وی به مجلس بر هشـت موضـوع مهـم مرتبـط بـا حـوزه ماموریتـی وزارت ارتباطـات و فنـاوری اطلاعـات شـامل حکمرانی دیجیتال و تعاملات بینالمللی، دولت هوشمند و تحول دیجیتال، شبکه ملی اطلاعات و توسعه پایدار زیرساختهای ارتباطی، تنظیم مقررات حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، اقتصاد دیجیتال، حفظ حریم خصوصی و امنیت فضای تبادل اطلاعات، شتابدهی رشد صنعت فضایی و خدمات پستی تاکید شده و در هـر بخـش ضمـن بیـان وضعیـت مختصـر، مهمتریـن چالشـها و راهبردهـای پیشـنهادی بـرای برونرفـت از وضـع موجـود و رسـیدن بـه وضـع مطلـوب ترسـیم شـده اسـت.