همایش علمی «حوزه انقلابی مسؤولیت های ملی و فراملی» با حضور اساتید برجسته حوزوی پیش از ظهر امروز در سالن همایش های پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی آغاز و هم اکنون در حال برگزاری است.
حجتالاسلام والمسلمین احمد واعظی، رییس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در این همایش ضمن تبریک ولادت حضرت زهرا(س) و ولادت امام خمینی(ره) بنیانگذار انقلاب اسلامی به تبیین مؤلفههای ثابت و متغیر حوزه انقلابی پرداخت و اظهار داشت: مشترکات و مؤلفههای ثابت انقلابی بودن حوزههای علمیه به بینشی و عملکردی تقسیم میشود.
حوزه انقلابی به پیوند ذاتی اسلام و سیاست باور دارد
وی حوزه انقلابی را واجد مؤلفههای عملکردی و بینشی خواند و خاطرنشان کرد: حوزه انقلابی به پیوند ذاتی اسلام و سیاست باور دارد؛ اینکه اسلام مشتمل بر بعد سیاسی است؛ در مقابل دیدگاه سکولاریستی که اسلام را منهای سیاست تفسیر میکند.
رییس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، اعتقاد به ولایت فقیه را از شاخصههای اصلی حوزه انقلابی خواند و تأکید کرد: اعتقاد به ولایت فقیه و این که در قلمرو ولایت فراتر از امور حسبیه شأنی غیر از افتا برای فقیه قائل بودن و اعتقاد به ولایت عامه فقیه جامع الشرایط از شرایط حوزه انقلابی است.
وی به تلاش حوزه انقلابی در جهت پیاده کردن احکام و ارزشهای اسلامی در جامعه اشاره کرد و یادآور شد: وجود این مؤلفههای بینشی در حوزه انقلابی باعث میشود که دفاع اعتقادی از نظام اسلامی صورت بگیرد؛ در مقابل دفاع عملگرایانه و آلترناتیوهای دیگری که مصلحت اندیشیهای دیگری دارند.
حجتالاسلام والمسلمین واعظی افزود: حوزه انقلابی ظلم ستیز است و مقابله با ظلم سیاسی از مسؤولیتهای اجتماعی حوزه انقلابی است و همان گونه که در گذشته در مقابل طاغوت داخلی ایستادگی کرد؛ در حال حاضر در مقابل ظلم بین المللی و مقابله با طواغیت خارجی ایستادگی میکند.
وی تصریح کرد: حوزه امروز باید آگاه به شرایط زمان باشد، جغرافیای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی زمان خودش را بشناسد و برای آرمانهای انقلاب اسلامی آماده مجاهده، فداکاری و هزینه دادن باشد.
حساسیت نسبت به رسالتهای روحانیت از مؤلفههای حوزه انقلابی است
رییس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با اشاره به شرایط خفقان و جو سیاسی حاکم بر حوزه علمیه در قبل از انقلاب یادآور شد: حق طلبی، حق مداری، حق پناهی یعنی پناه مظلومان و مستضعفان بودن و رصد کردن وضعیت عمومی جامعه و حساسیت نسبت به آنچه در جامعه میگذرد، عدم انزوا طلبی و عدم اکتفا به فعالیتهای مذهبی و مناسکی و بیتفاوت نبودن نسبت به رسالتهای روحانیت از مؤلفههای حوزه انقلابی است.
وی رسالت حوزه علمیه را متفاوت از گذشته خواند و گفت: حوزه علمیه در گذشته مطالبهگر بود و روحانیت نسبت به حکومت پرخاش میکرد، حوزه به دنبال زوال نظم مستقر و موجود بود؛ انقلابی بودن به معنای ستیزهجویی با رژیم پهلوی بود.
حجتالاسلام والمسلمین واعظی افزود: امروز بار مسؤولیت حوزه علمیه متفاوت است؛ امروز حوزه باید پاسخگو باشد، فضای بعد از انقلاب و نظم جدید حاکم بر جامعه، فضای تحقق به شعارهاست؛ الان دیگر نمیتوان شعار داد، اقتضای حوزه انقلابی، شعار دادن نیست؛ امروز باید کمک کرد که مشکلات برطرف شود.
وی با اشاره به تلاشهای انجام شده برای استقرار نظام اسلامی گفت: بزرگترین دستاورد نظام جمهوری اسلامی، تکوین یک معنای بزرگ به نام گفتمان انقلاب اسلامی است که از قضا قدرت اصلی نظام اسلامی، همین گفتمان معنایی است که برگ برنده آن محسوب میشود.
رسالت حوزه انقلابی، صیانت از گفتمان انقلاب اسلامی است
رییس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، رسالت حوزه انقلابی را صیانت از گفتمان انقلاب اسلامی خواند و ابراز داشت: همیشه در حوزه علمیه در مقابل حرکت انقلاب، مخالفانی وجود داشتهاند؛ چنان که امام راحل نیز در منشور روحانیت به این موضوع پرداختهاند.
وی به توطئهها و نقشههای شوم علیه نظام اسلامی در خارج کشور نیز اشاره و تصریح کرد: حوزه انقلابی باید در مقابل شبهاتی که از درون حوزه علمیه علیه نظام مقدس اسلامی مطرح میشود و سعی در مفهوم سازی و معنا سازی علیه گفتمان انقلاب دارد، با فائق آمدن بر این شبهات صیانت کند.
حجتالاسلام والمسلمین واعظی، محدود کردن دائره انقلاب و نگاه انحصارگرایانه به انقلابی گری را مضر خواند و افزود: حوزه انقلابی با سیاسی کاری و عجب سیاسی سازگار نیست، چتر انقلابی بودن باید بسیار گسترده بر سر حوزویان پهن شود.
وی با تأکید بر در نظر گرفتن مسؤولیتهای ملی و فراملی حوزه انقلابی تأکید کرد: ما باید به لحاظ دانشی چرخه تولید دانش مورد نیاز نظام اسلامی را به حرکت درآوریم و بار سنگین دفاع از نظام اسلامی و بار تحقق حکومت مطلوب اسلامی را به دوش بکشیم و در این راه از ظرفیتهای حداکثری و کسانی که دغدغهمند نظام اسلامی هستند استفاده کنیم./م