پژوهه رسا

«وأُفَوِّضُ أَمْری إِلَی اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصیرٌ بِالْعِبادِ»

پژوهه رسا

«وأُفَوِّضُ أَمْری إِلَی اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصیرٌ بِالْعِبادِ»

این وبلاگ، فرصتی برای دسته‌بندی و بیان مطالب متعلمی است که از نظرات دوستان و اساتیدش بهره می‌برد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت‌الاسلام سیدسجاد ایزدهی، مدیر گروه سیاست پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بعد از ظهر امروز در جمع دانشجویان دانشگاه باقرالعلوم(ع) به آثار و ارزش‌های راهپیمایی اربعین در سطح داخلی و به‌ویژه در سطح بین‌الملل اشاره کرد و گفت: طبق روایت امام حسن عسکری(ع)، راهپیمایی اربعین از نمادهای شیعه است؛ از این‌رو ایشان آن را به عنوان یکی از شعائر دینی توصیه فرمودند.

 

ضرورت شناسایی و معرفی مزیت‌ها و آثار مثبت جامعه شناختی اربعین

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به تحلیل‌های جامعه شناختی اربعین یادآور شد: در همه ادیان و مذاهب، نمادها و فلسفه‌ای وجود دارد، در اسلام نیز قبله، کعبه، اعمال حج، نماز و بسیاری از امور نماد و از شعائر دینی است.

 

وی فلسفه نمادها و ظواهر اسلام را رسیدن به باطن و اصل دین خواند و گفت: زیارت اربعین، نماد شیعه است؛ همان گونه که حج نماد مسلمانان است و نتیجه این عبادت سبب همگرایی، وحدت و دیپلماسی عمومی امت اسلام است.

 

حجت‌الاسلام ایزدهی به فلسفه و آثار راهپیمایی اربعین در میان شیعیان اشاره و خاطرنشان کرد: عملکرد محبان و شیعیان امام حسین(ع) در مسیر راهپیمایی اربعین همانند عملکرد حاجیان در موسم حج است و این رفتارها نشان دهنده وحدت، تحبیب قلوب، قدرت اسلام و نماد مذهب است.

 

فلسفه نمادها و ظواهر دینی رسیدن به باطن اسلام است

وی با اشاره به جنگ هشت ساله عراق و ایران تصریح کرد: نقطه ضعف و دشمنی دو کشور شیعه در حال حاضر با راهپیمایی اربعین به نقطه قوت و تعامل تبدیل شده است و مردم عراق با پذیرایی بی‌نظیر از زوار امام حسین(ع)، کدورت‌‌ها و سوء تفاهم‌ها را برطرف کرده‌اند.

 

مدیر گروه سیاست پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، راهپیمایی اربعین را دارای سابقه طولانی و سنت دیرینه شیعیان خواند و یادآور شد: راهپیمایی عبادی و سیاسی اربعین با تمام نقاط قوت و برخی از ضعف‌هایی که به صورت معمول دارد؛ پیام‌هایی همچون نفی سبیل، استکبار ستیزی، قدرت نمایی، دفاع از مظلوم و آثار و برکات فراوان دیگری دارد که باید به آنها پرداخته شود.

 

وی زیارت امام حسین(ع) را از توصیه‌های اکید ائمه اطهار(ع) در مناسبت‌های مختلف دانست و گفت: روایات فراوانی از اهل بیت(ع) وارد شده که با تشویق به زیارت امام حسین(ع)، سجده بر تربت، گریه بر مصیبت‌های سیدالشهدا(ع)، ثواب در دست گرفتن تسبیح کربلا و از این موارد به قیام تاریخی و بی‌نظیر امام حسین(ع) توجه داده‌اند.

 

ظلم ستیزی از آثار تمسک جستن شیعیان به نمادهای عاشورا است

حجت‌الاسلام ایزدهی، ظلم ستیزی شیعیان را از آثار تمسک جستن به نمادهای عاشورا برشمرد و افزود: شیعیان در طول تاریخ با این ساختار ذهنی و نمادها بر خلاف برخی دیگر از ادیان و مذاهب، هیچ حاکم ظالمی را به رسمیت نشناختند و با ظلم کنار نیامدند.

 

وی امام حسین(ع) را نماد مبارزه با ظلم و استکبار ستیزی خواند و تأکید کرد: تمام عزاداری‌ها و حرکت‌هایی همچون اربعین برای این است که از این ظواهر و نمادها به باطن برسیم، زیرا امام حسین(ع) به مثابه نماد علیه ظلم است، تا در طول تاریخ هیچ وقت این اصل فراموش نشود.

 

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی افزود: کشورهای اسلامی همانند عراق و سوریه با این تفکر در مقابل هجمه داعش و گروه‌های تکفیری مورد حمایت غرب ایستادگی کرده‌اند که البته این مبارزه در برخی موارد شدت و ضعف داشته؛ اما نفس مقاومت و ایستادگی نشأت گرفته از عاشورا همیشه وجود داشته است.

 

راهپیمایی اربعین نماد مذهب و دیپلماسی عمومی شیعیان در مقابل استکبار است

وی معنی عاشورا را مبارزه با ظلم خواند و یادآورشد: انقلاب اسلامی نیز با الگو گرفتن از عاشورا و پیروی از شعار «هیهات من الذله» امام حسین(ع) به مبارزه با ظلم و استکبارهای زمان پرداخت و همان پیام‌ها و شعارها را زنده کرد.

 

حجت‌الاسلام ایزدهی، الگوگیری از حرکت امام حسین(ع) را با بازی‌های سیاسی متفاوت خواند و تصریح کرد: حق استفاده از مذهب و قیام امام حسین(ع) در راستای دیپلماسی عمومی در جهت حرکت و آرمان سیدالشهدا(ع) است؛ زیرا یزید امروز نیز همانند یزید دیروز است و باید رسوا شود.

 

وی استفاده جناحی و شخصی از مذهب را نادرست برشمرد و تأکید کرد: امام حسین(ع) به وظیفه قرآنی امر به معروف و نهی از منکر، ظلم ستیزی و مبارزه با استکبار عمل کردند و این بر همگان واضح و مبرهن است.

 

مدیر گروه سیاست پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به آثار سیاسی و اجتماعی برخی از اعمال عبادی اشاره کرد و گفت: اگرچه عزاداری محرم، پیاده‌روی اربعین و گریه بر امام حسین(ع) در مرحله نخست حرکتی عبادی محسوب می‌شود، اما نمی‌توان آثار سیاسی، اجتماعی، دیپلماسی عمومی و ثواب این حرکت‌ها را در این برهه حساس نادیده گرفت.

 

نمادها، حافظ مکتب و سبب رسیدن از پوسته به مغز دین است

وی در جواب انتقاد یکی از دانشجویان مبنی بر تقلیل دادن مذهب به نمادهایی همچون اربعین و عزاداری امام حسین(ع) ابراز داشت: نمادها، حافظ مکتب است و غایت و غرض از نماد در مذهب، نمود و رسیدن از ظاهر به باطن است، همانند کسی که به پوست میوه بسنده کرده و از مغز آن محروم شده است.

 

حجت‌الاسلام ایزدهی افزود: اما به صورت کلی نباید به بهانه اصل بودن باطن و رسیدن به مغز دین از نمادها و ظواهر غافل شد؛ همچنان که اگر میوه‌ای پوسته‌ای نداشته باشد، مغز آن نیز از بین خواهد رفت و اگر نمادها و ظواهر دینی رعایت نشود، کسی به مغز و باطن آن نیز نخواهد رسید.

 

وی نماد را شعار دین خواند و یادآور شد: نمادها و ظواهر در دین موضوعیت ندارند و هدف غایی محسوب نمی‌شوند و ما قصد نداریم شعار بدون عمل داشته باشیم؛ زیرا نمادگرایی «بماهو نمادگرایی» نادرست است؛ اما همین نمادها و شعارها، اهداف را به انسان یادآوری کرده و وی را در مسیر اصلی و واقعی مکتب قرار می‌دهد.

 

ترویج قمه‌زنی از سوی جریان شیرازی‌ها نوعی خودزنی و بی‌تفاوتی نسبت به ظلم و سبب وهن مذهب است

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، عزاداری‌ها و رعایت نمادهای شرع را سبب رسیدن به هدف غایی شرع دانست و تأکید کرد: همان گونه که در روایات آمده است که «اگر کسی روزانه پنج مرتبه نماز بخواند از گمراهی نجات پیدا می‌کند»؛ همین گونه رعایت نمادها و ظواهر به تدریج انسان را به باطن و غایت شرع می‌رساند.

 

وی در ادامه به برخی تحریف‌های دشمنان در عزاداری‌ها اشاره و تصریح کرد: برخی از رفتارها همچون قمه‌زنی که از سوی انگلیسی‌ها وضع شد و در حال حاضر از سوی جریان شیرازی‌ها تأکید می‌شود، نوعی خودزنی و سبب تخریب و وهن مذهب و باعث کم شدن تأثیر عزاداری‌ها است.

 

حجت‌الاسلام ایزدهی با اشاره به آزادی رسانه‌ای و حمایت گسترده از جریان شیرازی‌ها از سوی سران استکبار افزود: در حال حاضر این جریان با بی‌تفاوتی نسبت به ظالمان زمان و عدم ایستادگی در برابر تکفیری‌ها و مستکبران دوران به خودزنی و تخریب نظام اسلامی و برخی از بزرگان دینی اصرار دارد./908/پ202/ف

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی